Nieuwe trends in knikarmschermen bieden unieke totaalbeleving

Een zonnescherm, zonnetent, luifel, zonwering, knikarmscherm …. Ondanks de verschillende benamingen blijft het principe hetzelfde; een zonnescherm is een scherm dat aan de gevel wordt gemonteerd en voor schaduw zorgt. In deze blog willen wij u meenemen in de verschillende toepassingen, onderdelen, extra opties én de nieuwste trends. 

Soorten Zonneschermen

Zonneschermen kunnen worden onderscheiden in knikarmschermen en uitvalschermen. Uitvalschermen hebben lange en onbuigbare armen die meer geschikt zijn voor situaties waarbij het niet noodzakelijk is onder het scherm te lopen of te zitten. Uitvalschermen komen weinig voor in België.  Knikarmschermen kunnen dan weer wel geïnstalleerd worden aan ramen, op terrassen en komen dus bijgevolg veel vaker voor.  

Een knikarmscherm bestaat uit hoogwaardige aluminium profielen, duurzame acryl doeken, stalen/aluminium rolassen of buismotoren. Er bestaan ook nog steeds knikarmschermen met zwengelmechanismen (handbediend).
Een scherm wordt gebouwd aan een draagmuur, onder een afdak of aan een plafond. Het is wel belangrijk dat de installateur of opmeter komt controleren of de gevel/plafond dit gewicht kan dragen.

Breedtes

Het ene knikarmscherm kan breder en ruimer uitvallen dan het andere. Het is mogelijk dat afhankelijk van de grootte er meer dan twee armen nodig zijn. Andere schermen kunnen dan weer gekoppeld worden waardoor er een bredere oppervlakte afgeschermd kan worden.

Toepassingen

Voor mensen die op zoek zijn naar koelte, schaduw en extra bescherming op hun terras, in de tuin of op het balkon is een knikarmscherm ideaal. Daarnaast kan een knikarmscherm boven een raam ervoor zorgen dat uw woning binnenhuis extra beschermd is tegen de zon en dus warmte.
De schermen kunnen worden geïnstalleerd op verschillende types woningen zoals alleenstaande en aangebouwde woningen, appartementen maar ook grote projecten zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, bedrijven en in mindere mate scholen, al is die laatste doelgroep de laatste tijd wel in opmars.
Bijgebouwen zoals een veranda, poolhouse of tuinhuis behoren ook tot de mogelijkheden.
Daarnaast blijft het knikarmscherm bijzonder populair in de horeca en kleinhandelszaken. Deze doeken worden dan vaak voorzien van extra publiciteit zodat hun zaak in het straatbeeld extra in het oog springt.

Installatie op verschillende woningen

Voor de installatie van een knikarmscherm zijn er geen grote verschillen tussen de soorten van woningen. Het belangrijkste is dat de gevel stevig genoeg is om het gewicht van zo’n scherm te dragen. Klassieke woningen die dateren van voor 1950 hebben soms niet-rechte muren en die vereisen dan een correcte verankering wat extra installatietijd en materiaal met zich meebrengt.
Hetgene wat wel vaak verschilt tussen bijvoorbeeld moderne of klassiekere woningen is de keuze van het design. Zo zullen klanten met een moderne gevel vaker kiezen voor een rechthoekige, strak afgelijnde kast.

Doeken

De meeste doeken in knikarmschermen zijn tegenwoordig meestal geweven van in de massa gekleurde acrylvezels. Dit maakt dat ze UV bestendig zijn en minder snel zullen verkleuren. Van zodra het doek gewoven is, ondergaan ze een chemische nabehandeling die ze extra water- en vuilafstotend maakt. De meeste van dit soort doeken voldoen aan de IP65-norm. De klassieke katoenen of polyester naaigaren kunnen al na 3 jaar verweerd zijn en 80% van hun kracht verloren zijn.

Levensduur

Elk knikarmscherm is in principe gemaakt met het oog op een lange levensduur. Echter hangt de levensduur ook af van het onderhoud, het gebruik, de locatie, de windbelasting en de kwaliteit van het doek. Hierin speelt ook de kastafwerking (open, halfopen of gesloten kast) een belangrijke rol. Sommige schermen kunnen tot wel 25 jaar meegaan, andere zelfs nog langer.

Kastafwerking

Er zijn verschillende soorten kasten voor zonneschermen: open, halfopen en gesloten. 
Bij een open kast is het doek ook zichtbaar wanneer het scherm ingetrokken is. De kast geeft dus geen bescherming aan het doek, echter kan dit wel bekomen worden door middel van een afdekkap tegen de regen. Een halfopen kast geeft boven en onder het doek bescherming tegen regen. Een gesloten kast zorgt voor een volledige bescherming van strenge weersomstandigheden.  

Toepassingen

In het zuiden van Europa, waar de weersomstandigheden iets zachter zijn, zijn de open kasten populairder. Terwijl in België dan weer de gesloten kasten het meeste voorkomen. In functie van de levensduur van het doek is het best om te opteren voor een gesloten kast. Het doek zit dan optimaal beschermd in de kast en blijft zijn kleur beter behouden.

Praktisch

Installatie

Het is belangrijk dat een zonnescherm door een professionele schrijnwerker, zoals bij Walbers Zonweringen wordt geplaatst. Voor de plaatsing is niet enkel een draagkrachtige muur nodig maar ook een correcte oriëntatie, hellingsgraad en aansluiting.  Bij gemotoriseerde schermen moet de installateur eerst een elektrische aansluiting voorbereiden. Vervolgens gebeurd pas de montage tegen de muur. De montage gebeurd door middel van verankeringsgaten te boren op de plaats waar de muur- of plafondbevestigingen komen. Daarna wordt het scherm met een chemische verankering tegen de muur gemonteerd. Als laatste wordt de motor (en eventueel andere opties) elektrisch aangesloten.

Bediening

Een knikarmscherm kan op verschillende manieren bediend worden. Zo bestaan er nog steeds de handmatige schermen met een zwengelmechanisme. Dit soort van bediening is doorheen de jaren steeds minder populair geworden. Knikarmschermen kunnen ook uitgerust worden met een automatisch aangestuurde motor. Zo is het dus mogelijk om het scherm en de extra opties te besturen vanop een afstand dmv een afstandsbediening, smartphone, tablet, … Sommige knikarmschermen kunnen zelfs uitgerust worden met een intelligente afstandsbediening en zo kan het scherm zelfs op een homecontrolesysteem voor gebouwautomatisering aangesloten worden.  

Onderhoud

Onderhoud van uw scherm is belangrijk om de kwaliteit van het doek te behouden. De doeken worden best een tweetal keer per jaar schoongemaakt. Hoe vaker het doek gereinigd wordt, hoe gemakkelijker de reiniging wordt aangezien het vuil minder intens is.

! Tip: Reinig het doek niet in felle zon, zodoende droogt het niet te snel en kan het geen vlekken veroorzaken.

Voor een grondige reiniging verwijder je eerst al het losliggend vuil zoals takjes en bladeren met een zachte borstel. Daarna bevochtig je het doek met zuiver water om het vuil dat ingetrokken is zacht te maken. Een mengeling van lauwwarm water (max 40°C) en 5-10% fijn wasmiddel maken. Het schuim van deze mengeling breng je met een spons op het doek aan en laat je 15-20 minuten inwerken. Daarna veelvuldig naspoelen met zuiver water. Wij raden ten sterkste af om het doek te reinigen met hogedrukreinigers of andere agressieve werktuigen. Chemische onderhoudsproducten of schuurmiddelen rekenen we ook bij de groep agressieve werktuigen.
De kast, armen en de afvoer kunnen af en toe gewoon gereinigd worden met lauw water en een neutrale zeep, daarna ook afspoelen met zuiver water.
De frequentie van het uit te voeren onderhoud hangt sterk af van de locatie. In corrosieve omgevingen zoals aan de zee, bij zwembaden met chloor of nabij vervuilende industrie is er meer onderhoud nodig.

Opties

Ledverlichting

Één van de populairste opties bij knikarmschermen is ongetwijfeld de ledverlichting. Deze verlichting kan zowel functioneel als sfeervol zijn. De verlichting kan in de behuizing zitten of in de armen. Als de verlichting in de armen geplaatst is, is deze uiteraard enkel te gebruiken wanneer het scherm geopend is. Wanneer de verlichting in de behuizing geïnstalleerd zit kan deze ook gebruikt worden wanneer het doek gesloten is.

Windsensors

Nog een populaire optie bij knikarmschermen is de windsensor. Deze schermen zijn namelijk zo gebouwd om wind tot op een bepaalde snelheid te kunnen weerstaan. De hoeveelheid is afhankelijk van het type en de montagemogelijkheden. Sommige schermen kunnen wind aan tot zes beaufort. Zo’n windsensor zorgt ervoor dat uw scherm automatisch sluit bij onverwachte windstoten en hogere windsnelheden. Zo zijn zowel u als uw scherm extra beschermd. Een windsensor reageert op de beweging van het doek/ voorlijst. De windsensor wordt in de voorlijst gemonteerd en ziet u dus niet zitten. Er bestaan ook windmolentjes, deze komen op dezelfde gevel als het scherm, ter hoogte van het doek en zijn dus wel zichtbaar.

Verwarming

Men kan een verwarming onder het knikarmscherm plaatsen om ook bij iets frissere temperaturen nog te genieten van uw tuin. Hierbij dient wel een bepaalde afstand van hoofd tot het doek gerespecteerd te worden. Deze verwarmingen kunnen bediend worden met een schakelaar of met een afstandsbediening. Meestal kiest men voor een draadloze bediening (afstandsbediening) omwille van het gebruiksgemak. Sommige verwarming en verlichting is dimbaar.

Trends

Door de hittegolven van 2018, 2019 en nu ook in 2020 zijn mensen bewuster bezig met de controle van het klimaat in hun woning, en dus ook met zonwering. Dat zorgde de voorbije jaren voor enkele trends. Zoals meer vraag naar verwarming, automatisatie, verlichting, …
Naast deze opties is er nog een die steeds meer wint in populariteit, nl de volant. Een volant is een oprolbaar doek dat op het einde van het scherm naar beneden kan gelaten worden. Deze zorgt voor extra schaduw, weert de laagstaande zon en vermindert de inkijk van buren. De vraag naar varianten van de klassieke knikarmschermen, zoals de volant, is tevens een nieuwe trend. Een volant is een oprolbaar doek dat op het einde van het scherm naar beneden kan worden gelaten voor extra schaduw. Het word vaak gekozen om op het einde van de dag de laagstaande zon te weren of om eventuele inkijk van de buren te mijden . Buiten de volant wordt ook steeds vaker gekozen voor regenwerende doeken. Dit maakt het mogelijk om bij lichte buien nog steeds te genieten van uw tuin.