Solar Fixscreens

De recordzomer van 2018 heeft veel woningeigenaren doen inzien dat zonwering geen overbodige luxe is, maar een essentieel onderdeel van iedere moderne woning. De nieuwe voorbouwscreens van Renson combineren zonwering bovendien met herwinbare energie.

RENSON Fixscreen Solar: elegante zonwering op zonne-energie

"Windvaste doekzonwering of buitenscreens bewijzen al langer hun nut om oververhitting in huis tegen te gaan, maar de hete zomer van 2018 gaf de verkoop een extra boost", vertelt Roel Berlaen van de Waregemse binnenklimaatspecialist. "Als pionier in buitenzonwering had Renson al de producten in onze Fixscreen-reeks. We wilden echter ook voorbouwoplossingen van renovatieprojecten, waarbij het installatiegemak primeerde. Daarom hebben we de Fixscreen Solar ontwikkeld. Hierbij moeten geen elektriciteitskabels meer aangesloten worden, wat de installatie voor vakmannen een flink stuk vergemakkelijkt.

Warmte buiten

Opvallend is dat de Fixscreen Solar uitgerust is met een zonnecel en zo zijn eigen energie opwekt. Dat betekent dat er geen aansluitingen meer nodig zijn op het elektriciteitsnet. De Fixscreen Solar is volledig zelfvoorzienend. De energie die zo ontstaat, wordt in de interne batterij opgeslagen voor het ogenblik waarop de gebruiker de screen wil op- of uitrollen.

De aanwezigheid van de zonnecel betekent ook dat het niet langer nodig is om door muren te boren of leidingen te trekken om de motor aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Meer zelfs: de screens kunnen geplaatst worden zonder dat de plaatsers de woning hoeven te betreden. Makkelijk dus voor de klant, maar ook voor de vakman. Hij hoeft zich enkel te bekommeren over de plaatsing.

De snelheid en het gemak van de plaatsing zijn twee troeven van het nieuwe systeem, maar daarnaast doe de Fixscreen Solar exact wat je van een screen verwacht: de zonnestralen tegenhouden nog voor die het glas kunnen bereiken.

Roel Berlaen: "In moderne woningen is het afkoelen van het gebouw vaak een veel groter probleem dan het opwarmen ervan. Alle huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd en daarbovenop ook nog eens perfect luchtdicht gemaakt, dat het niet makkelijk is om de warmte die binnen zit nog te laten ontsnappen. Het minste beetje zon zorgt meteen voor stijgende temperaturen, zeker bij grote glaspartijen. In het verleden zagen we vaak dat architecten kozen voor zonweringen aan de binnenzijde, maar meer en meer mensen beginnen in te zien dat het een stuk efficiënter is om die langs de buitenzijde te plaatsen. Met binnenzonwering krijg je onvermijdelijk toch nog opwarming van zodra er zonlicht op de ramen invalt".

In de praktijk

Wij bezochten begin mei een woning in de Kempen, waar Bart Damen van zonweringsspecialist Walbers woningafscherming uit Beerse net bezig was met de plaatsing van Fixscreen Solar-screens op de bovenste verdieping van een plattelandsvilla.

Bart Damen: "Bij deze woning moeten we zes fixscreens aanbrengen, we hebben daarvoor een voormiddag voorzien, en dat moet normaal gezien ruim voldoende zijn. De plaatsing zelf gaat immers zeer vlug. renson maakt alle onderdelen volledig op maat. Wanneer de opmetingen goed uitgevoerd zijn, dan hebben wij amper werk bij de assemblage en plaatsing. Eerst monteren we de zijgeleiders op de doekkast. Het geheel wordt zo in één stuk op zijn plaats in de dagkant van het raam geplaatst en vastgeschroefd. De zonnecel zit naar keuze links en rechts op de doekkast. De screen wordt geleverd met een radiogestuurde motor en de batterij bevindt zich in een kokerprofiel onderaan de kast".

Bart Damen: "Wanneer wij ter plaatse komen, hoeven we enkel te controleren of alle onderdelen passen in het raam, enkel gaten voorboren voor de geleiders en die vervolgens vastzetten met pluggen en schroeven. De plaatsing is voor een ervaren vakman dus een fluitje van een cent. Wel is het belangrijk om voldoende oog voor detail te hebben. Alles moet immers mooi waterpas en recht zitten, zodat het doek niet rimpelt of doorhangt. Daarna volgt nog een laatste belangrijke taak: het testen van de motor. We controleren of de motor goed functioneert en in de juiste richting op- en afrolt én we stellen de eindpunten van de screen correct in. Hoewel het mogelijk is om alle screens op één circuit aan te sluiten, is het voor ons toch belangrijk om ze één voor één te testen, zodat we zeker weten dat elke screen doet wat hij moet doen".

Subtiel aanwezig

Over het design van screens is grondig nagedacht. De afmetingen van de kast werden bewust zo klein mogelijk gehouden. Enerzijds om zo veel mogelijk raamoppervlakte te vrijwaren, anderzijds om de screens ook discreet te houden. Het is immers niet de bedoeling dat ze opvallend zichtbaar zijn en het beeld van de gevel verstoren. Dankzij het kleine formaat van de kasten, zijn de screens eerder onopvallend, en zal de nietsvermoedende voorbijganger de screens niet eens opmerken.

s